Esquí de muntanya

scroll
Esquia amb seguretat   /    Esquí de muntanya

Esquí de muntanya a les estacions de muntanya

Normes específiques i recomanacions per a la pràctica de l'esquí de muntanya a les estacions de muntanya


El nombre de practicants d’esquí de muntanya a les àrees d’activitat regulada de les estacions de muntanya s’ha incrementat en els darrers anys. Tot i que es tracta d’una modalitat esportiva formidable i beneficiosa, l’esquí de muntanya pot generar riscos i conflictes potencials a les pistes si no es practica d’una manera conscient, prudent i ordenada. 

L’autorització i les condicions per practicar l’esquí de muntanya en l’àmbit d’una estació de muntanya depenen exclusivament de cada empresa explotadora i estan regulades en el reglament intern de cada estació, d’acord amb el que preveu la Llei 21/2022, del 9 de juny, d’estacions de muntanya.

Com tota la resta d’usuaris de les pistes, els esquiadors de muntanya estan sotmesos al reglament intern de les estacions de muntanya.

 

CAL DISPOSAR D'UN FORFET

Per practicar l'esquí de muntanya a les estacions, l'empresa explotadora exigeix que es disposi d'un forfet(*) per realitzar l’activitat en àrees d’activitats regulades de l’estació. 

(*) Els forfets autoritzats són:  
- Forfet de dia Mountain Pass.
- Forfet de temporada: Mountain Pass, Andorra Pass, Nord Pass. (i forfets de temporada extraescolars, universitaris i acompanyants.)

NORMES PRINCIPALS PER PRACTICAR L'ESQUÍ DE MUNTANYA A LES ESTACIONS DE MUNTANYA

La pràctica de l’esquí de muntanya s’ha de fer respectant les consignes de seguretat, les recomanacions, les instruccions del personal acreditat i els horaris que s’indiquin en el reglament intern de cada estació. Cal consultar els itineraris i les pistes permeses de cada estació abans d’iniciar la pràctica de l’esquí de muntanya.

A banda d’altres prescripcions més restrictives que pugui dictaminar l’entitat explotadora, la pràctica de l’esquí de muntanya ha de tenir en compte, com a mínim, les consideracions següents:

1. En àrees d’activitat regulada, únicament està permès en els itineraris o a les pistes d’esquí i en els horaris previstos per l’entitat explotadora.

2. No es poden portar gossos.

3. En sentit de pujada, i si l’itinerari és per pista d’esquí, l’usuari ha de pujar pel costat de la pista vigilant  en tot moment els esquiadors que baixen. Si els usuaris pugen en grup, ho han de fer en fila índia.

4. En horari nocturn, l’usuari ha de baixar a una velocitat moderada, i ha de dur una llanterna frontal que generi un flux lluminós de com a mínim 300 lúmens i utilitzar accessoris reflectors.

5. En sentit de baixada:
a) De dia, si l’usuari baixa per una pista d’esquí li són aplicables les normes de conducta establertes per la Federació Internacional d’Esquí.
b) De nit, si l’usuari baixa per una pista d’esquí ha de fer-ho sempre pel lateral de la pista per no malmetre i respectar el treball dels maquinistes.

6. Si es fa ús d’ una àrea d’activitat regulada, el pas s’efectua exclusivament pels indrets establerts per l’explotador i en les condicions exigides en el reglament intern de l’estació.

7. Si l’esquí de muntanya es practica en una àrea no regulada d’activitat, l’estació no assumeix la seguretat ni el rescat de l’esquiador, i no hi duu a terme actuacions de condicionament ni de protecció.

Recorda, ets responsable de la teva pròpia seguretat i de la utilització correcta del teu equipament.

ITINERARIS I HORARIS ON POTS PRACTICAR L'ESQUÍ DE MUNTANYA EN LES ÀREES D'ACTIVITAT REGULADA

Únicament està permès la pràctica de l’esquí de muntanya en els itineraris o a les pistes d’esquí i en els horaris  següents:

GRANDVALIRA PAS DE LA CASA - GRAU ROIG

De 7 a 17.30 h:
Circuit iniciació: Peretol
Circuit mitjà: Moretó, Pessons, Montmalús,
Isards, Llac de Cubil, Cortals
Circuit avançat: Circ Envalira, Variant Pic Blanc.

De 17.30 a 20 h:
Circuit avançat: Directa i Pas de la Casa

GRANDVALIRA SOLDEU - EL TARTER

De 7 a 17 h:
Circuits a Canillo: Maians, Cap de Rep,
Circuits a Tarter Obac, Collart, Avetar
Circuts a Soldeu: Bosc de Soldeu, Solana del Forn

De 17 a 22 h:
Accés per Tarter: Gall de Bosc --> Soldeu (plataforma) --> Bosc Fosc --> Os --> Duc --> Cap de Llosada.
Accés per Soldeu: Plataforma --> Bosc Fosc --> Os --> Duc --> Cap de Llosada

ORDINO-ARCALÍS

De 7 a 17.30 h:
Circuit iniciació: La Coma
Circuit mitjà: Les Portelles, La Font
Circuit avançat: Hortell, Peyreguills

De 17.30 a 20 h:
Circuit avançat: Hortell (de pujada) i la pista vermella La Font (de baixada)

PAL – ARINSAL

De 9 a 17 h:
Pels itineraris assenyalats per l’estació

De 17 a 22 h:
Sector Arinsal: pujada i baixada pel circuit Port Negre
Sector Pal: pujada i baixada pels circuits: Beç, Planell, Serra Inferior i Serra Superior

De 7 a 9 h:
L’autorització per a la pràctica de l’esquí de muntanya en aquesta franja horària la decideix diàriament l’estació. L’usuari haurà de verificar-la abans d’iniciar l’activitat, a través del lloc web o al telèfon + 376 878 000


Fora dels horaris especificats per les estacions de muntanya, es prohibeix la pràctica de l’esquí de muntanya per les àrees d’activitat regulada de les estacions.

Per a més informació consulta els reglament interns de les estacions de muntanya

CATÀLEG ESQUÍ DE MUNTANYA EN FORMAT PDF
Esquí de muntanya a les àrees d’activitat regulada normes i recomanacions